Tips

Något som jag använder mig av varje dag är appen Mina Utgifter. Där fyller jag i varje gång vi handlar mat eller äter ute. Alla former av livsmedel. Detta gör jag för att hålla koll på våra utgifter så att dom inte springer iväg. Alla andra utgifter vi har så som inköp av kläder, kattmat, bensin och så vidare tycker jag inte vi kan påverka så mycket mer än vi gör idag. Vi veckohandlar efter matplaneringen och försöker att inte småhandla därimellan. De senaste två månaderna har vi legat på 4600:- och 4700:- för all livsmedel, kattmat och hushållsprodukter. Jag vet inte alls hur alla andra ligger till, men jag är ändå ganska nöjd om vi ligger runt 4000:-  





Advent




Hoppas ni alla haft en fin första advent! Själv tycker jag att denna helgen gick alldeles för fort. Hade behövt en dag till att bara ta det lugnt. Igår hade vi julfest med Lidl på olearys. Även om det blev städat för min del, så är man ändå trött och sliten dagen efter. God mat, gott sällskap och en gaaaalet bra trubadur! 

Idag bjöds vi på julbord hos Eivor och Bengt! Mätt och ännu mer mätt ligger jag i soffan, med ögonlock tunga som bly. Det där bakandet jag skrev om, det hanns aldrig med. Mandelmassan ligger fortfarande i kylen och får nog ligga där tills imorgon eller nån annan dag då tid finns. Det lär bli en tung vecka på jobbet, så det är bara att kavla upp ärmarna, knapra lite koffein och köra på!




Baka baka liten kaka

Idag förbereder jag för morgondagen, då jag tänkte hinna baka massa gott innan jag drar iväg på julfest med jobbet! Jennie & Vincent kommer på besök och halva släkten är dessutom hos mor o far för att gå på galej. 

Jag snubblade över mitt "nyttiga lussebullar- recept" från förra året som blev så bra, så det ska jag ge mig på imorgon! Jag har också förberett några delikatesser genom att göra egen sockerfri mandelmassa. Såå god att äta bara som den är dessutom! 





MEN nu, nu blir det På Spåret & hemmagjord nyttig jordgubbsglass. Min favoritkombo!





Myskväll

Idag har vi haft en riktigt mysig kväll hemma. Tända ljus, städat och rent, julmusik och glada barn. Äntligen! Så här ser det ut hos oss på kvällarna:







Onsdag

Onsdag, en dag med lika mycket kaos som alla andra denna veckan. Jag orkar inte riktigt gå in på det.. Imorgon är en ny dag med nya möjligheter. 

Idag blev det bananpanka till lunch! Såå gott och väldigt mättande! 

1 mosad banan
1 ägg + 1 äggvita
1 msk chiafrön 
Ca 1/2 dl surdegsmix 
Några nypor salt 

Stek som en enda tjock pannkaka, ät med keso & kanel. Såå gott!!





Tips: jag använder risentas knäckemixar till mycket här hemma. I alla möjliga bakverk, pannkakor, mina müslikakor och alltmöjligt! 

Tisdag & vägning

Idag var det invägning igen, men det känns som flera dagar gått sedan imorse så intensiv som denna dagen har varit!! Iallafall så stod vågen på -1,0kg och en total minskning på 3,7kg på tre veckor. Jag känner min kropp väldigt väl och jag känner på mig att det kommer sakta ner nu. Jag har förlorat mycket vätska så nu är det ren fettmassa som ska bort, vilket tar längre tid. 

Sammanfattat resten av dagen så var vi halvt om halvt på väg in till sjukhuset med Lova efter samtal med 1177, men avvaktar ändå till imorgon för att se om det håller i sig. Jag själv fick ett samtal från min läkare som informerade att bakterien jag har är ovanlig och även resistent mot medicinen jag fått. Så jag fick ny medicin utskriven och hoppas på bättring! 

Lite shopping för att lätta på stämningen kanske?

Ett par galet snygga boots till T:

En induktionskokplatta till husvagnen:

Och en stekpanna till husvagnen:


Allt är inköpt på Lidl :)


Men snälla?

Idag hämtade jag sjuka barn från förskolan IGEN! Brännheta av feber och halvt medvetna. Dom orkade inte ens gå till bilen 5m bort. T var helt grön i ansiktet och Lova va bara helt borta. När ska det sluta?? Medicin och rätt ner under en filt i soffan.. Där ligger dom fortfarande två timmar senare.






Passar på att julpyssla lite här hemma med en julblomma i fönstret och ljus i alla lyktor. Det är nåt speciellt med jul!





Helg sköna helg

I förvirringen missade jag att fota mina vörtbröd när de var färdiggräddade, men här kommer en bild innan det åkte in i ugnen 


Måste säga att jag är väldigt nöjd med alla tre versioner jag gjort av detta brödet. Det liknar scones lite, i konsistensen. Mjukt inuti och lite krispigt utanpå. Här använde jag samma recept som för lussebrödet fast jag bytte saffran mot vörtmix! Till vår räkfrossa häromdagen gjorde jag samma variant fast lite mer frön och utan smak-krydda. Mumsfilimamma!! 

Här kommer några bilder från kalaset som Lova var bjuden på i lördags. En av bästisarna, Minelle fyllde 4 & hade prinsesskalas! Så söta små gryn, när Lova äntligen övervann blygheten och hade riktigt roligt! Mini-pizzor, Elsa tårta och fiskedamm = succé. 





Ingen ro och ingen vila

Vilken natt! Häromdagen skrev jag hur skönt det var att barnen iallafall var friska. Jag själv har varit hos läkaren med njurbäckeninflammationen och allt går åt rätt håll iallafall. Tji fick jag. Theodor hade så hög feber inatt att han kräktes. Det brändes nästan när man nuddade honom. Medicin hjälpte honom inte mycket och natten blev väldigt mycket vakande och orolig sömn. Men nu på dagen är han pigg så vi får väl se hur det blir! 

Ikväll ska jag baka nyttiga vört bröd och även nyttiga matvåfflor :) stay tuned


Så här ser mitt ben ut nu från fredag 13e på jobbet! 17 nyanser av blått o gult och en bula i mitten!





Lussebröd

Idag har jag bakat lussebröd på teffmjöl! Vad är det tänker ni, för det är fortfarande relativt ovanligt i butikerna. Det är både glutenfritt och näringsrikt!

Här kan ni läsa mer om TEFF: http://www.wellnessguide.se/Nyheter/det-nya-quinoa-heter-teff

Det blev som sagt ett lussebröd av mitt lilla experiment. Det var väldigt längesen jag bakade och skapade recept, så detta var en härlig piff i vardagen min! 




- en mosad banan
- 1dl teffmjöl 
- 1msk chiafrön 
- 1msk linfrön
- 1tsk bakpulver 
- 1krm salt 
- en handfull russin 
- 0,5g saffran 
- ca 0,5dl vatten

Blanda alla ingredienser i en skål. Tillsätt vattnet sist och anpassa mängd efter konsistens. Det får inte vara för kletigt men ändå inte som en vanlig lussedeg. Låt vila 10-15minuter. Kavla eller tryck sedan ut mellan två bakplåtspapper. Grädda i ugn 200c 10minuter. 

Brödet blev saftigt och mjukt, med smak av saffran och ändå lagom sött att passa med smör och ost på!

Enjoy!! OBS ni kan byta ut Teff mot annat mjöl men konsistensen blir då lite annorlunda 


Tumme upp och tumme ner

Tumme upp för en ovanligt skön dag på jobbet, med ergonomi utbildning på Spar hotel Gårda. Många kollegor var samlade, så efteråt passade jag Jennie & Erika på att luncha på stan! Att hinna prata med varandra ordentligt är få förunnat inom företaget. Det blev iallafall god lunch på Happy M kitchen på Vasagatan. Clean food i min smak. Bön/grönsakssoppa, stekt grönkål, quinoa, bulgur och grönsaker ackompanjerat av vit fisk! 


Tumme ner för att aldrig få vara helt frisk. Njurbäckeninflammation är det hetaste på min lista. Imorgon blir det Tid & egenplaneringsutbildning i Halmstad så det är bara att bita ihop och drömma om en frisk vinter. På fredag är jag leeedig så då kanske jag ska pallra mig iväg o få lite meducin! Jag har inte haft en enda sjukdag på ett år, så jag tänker inte börja nu :) 


Veckans resultat


Bilden summerar min känsla ganska bra! Riktigt så illa har det inte varit, men utekväll med god mat och alkohol i fredags satte sina spår. Nya tag denna veckan!! 

Resultatet blev iallafall - 0,7kg denna veckan, med en total nedgång på 2,7kg på 2 veckor. 


Fy fan för människan

Jag måste bara, som så många andra, skriva några ord om dåden i Paris. Det är så fruktansvärt att jag själv inte riktigt kan ta in det. Alla känslor, alla förstörda liv. Alla som förlorat nära och kära och fått framtid och drömmar ryckta ifrån dem. Det känns så nära men ändå så långt borta. Den där tryggheten som jag alltid känt för vårt land och säkerheten som jag aldrig tvivlat på, är nu inte lika självklar. Inte ens hemma i lilla Sverige. Allt blev så mycket mer verkligt när vi fick veta genom Facebook och tidskrifter, att en kille som både jag och Sebastian jobbat med flera gånger, fanns bland de ihjälskjutna i Paris. Han var merchandiser för bandet och jobbade så som vi så ofta gjort och gör, med att sälja på konserter. En sprallig och glad person som jag bara minns gott om. Obeskrivligt.. Jag kan liksom se framför mig att han står vid ingången i sitt stånd med tröjor och diverse saker. Han jobbar förmodligen ensam eftersom publiksiffran var såpass låg. Han var nog en av de första som möttes av terroristerna. Intet ont anande, bara en dag på jobbet som så många andra gånger förr. Fruktansvärt 



Helg med fart

Vart tog denna helgen vägen?! 
Maten på Market i fredags var riktigt god, men vädret var desto tråkigare! Det var oavsett väldigt härligt att bara få vara själva och njuta av lugnet och att ta kvällen som den kommer utan måsten! 

Lördagen blev lugn och vi höll oss hemma o grejade o pulade. Samma sak på söndagen! Vi har pusslat och lekt med lego, målat och klippt håret. Barnen hjälpte mig storstäda ena bilen, medan Sebastian satte kröningslisterna på köket! Så här på kvällen insåg vi att vi glömt inviga nya go PRO kameran!! Den skulle vi ju försöka få igång! Det får bli i dagarna framöver. Lilla damen blev nöjd med frisyren när luggen inte är överallt heltiden. 







Varning på stan







Slutet på veckan

Denna veckan har gått galet fort! Kanske är det för att jag fått jobba i min "hemmabutik" på linnegatan, där jag trivs som bäst. Allt har flutit på hemma också, där barnen faktiskt mår bättre och kan vara på förskolan på dagarna! Det enda som oroar mig är Theos matvanor. Han har inte ätit en ordentlig middag på snart två veckor! Näringen får han i sig för han småäter så fort han får chansen, och jag tillåter det eftersom han behöver energi! Men även det kommer nog lösa sig tillslut. 

Imorgon ska jag och mannen min spendera kvällen på stan, medan barnen gör livet roligt för mormor o morfar. Vi har ännu inte bestämt restaurang, men Sebastian är lite sugen på Market. Sen yttrade han lite försiktigt att en sportbar efteråt hade varit trevligt. Gissar att det är någon viktig match på tvn! 


Här kommer en liten tillbakablick. Jag är SÅÅ sugen på att packa väskan o följa med mamma o pappa och övriga familjen till Thailand till jul. Tänk va livet hade varit lätt om man hade det att se fram emot! Nästa år kanske det är våran tur igen 




Lite kärlek

Eller mycket kärlek skulle man kunna säga utan att överdriva. Dessa katter är helt otroliga! De kastar sig över mig när jag kommer hem och man kan definitivt inte sitta i soffan utan en katt i ansiktet. Detsamma gäller barnen! Så mycket som Lova bär runt på Emil och Alfons så är det ett under att dom söker ännu mer närhet!

Detta var ingen smickrande vinkel varken för mig eller Emil, inser jag nu :)




Tips

Igår fick jag ett tips från en kund i butiken som jag bara var tvungen att testa. Jag har ofta funderat på varför folk köper rotselleri och kålrot. Framförallt blir man alltid lite besvärad eftersom det är så jädra svårt att hålla isär dom i kassan. Var det plu 105 eller 108, är det en kålrot eller rotselleri, den ena är lite fulare än den andra.. 
Anyways, damen tipsade mig att köpa med en rotselleri hem. Skala den lite lätt, spraya med olja eller lite smör och kör in i ugnen på 175c i 1-2h beroende på storlek. Självklart gjorde jag just så. Och det blev riktigt gott! Lite al dente på utsidan och mjuk i mitten. Smaken påminde lite om kronärtskocka, ackompanjerat av lite smält smör o halvssalt såklart! 






Resultat

Första veckan av komma-i-form är avklarad! Resultat:
-2kg
-3cm runt mage

Det känns okej men jag vet att jag kan bättre! När jag mätte och vägde nu på morgonen hade jag ont i magen och kände mig svullen, så jag tror att det påverkade måtten lite. Men det spelar ingen roll för då blir ju nästa veckas mått desto bättre! 
Stay tuned..

Uppskjutet till imorgon

På grund av mammas farsdagsmiddag igår så skjuter jag på väga & mäta till imorgon istället :) det vart liksom ingen idé när man va svullen som en boll och säkert nåt kilo tyngre! 




Slutet på en bra helg

Vilket fint slut på en mycket bra helg vi fick! Farsdag-middag hos mamma och pappa. Otroligt god mat som vanligt och barnen skötte sig någorlunda iallafall. Papporna fick presenter och vi rullade hem mätta och belåtna och väldigt trötta. 

Sebastian fick en GoPro kamera av mig och barnen!!! Jag kan inte vänta tills vi hinner få igång och testa den!! 




Fläkten före & efter

Så här blev fläktkåpan som vi äntligen fixat! Vi har medvetet väntat in att taket skulle målas vitt, för att slippa kladda med färg runt kåpan. Men två år är lång tid! Ha överseende med dåligt kvällsljus och att det står saker över hela köksön som inte ska stå där. Så blir det när hela husets vrår rensas! 

Före:

Efter:





Bästa med vab

Det har kommit en del positivt ur detta vabbande under virusdagarna. Förutom att barnen till och från varit små monster, så har vi verkligen haft tid att bara vara och bara mysa. När orken inte funnits har dom suttit i soffan, och vi har hunnit göra massa annat: fläktkåpan är på plats efter två år, alla knoppar i köket är på plats tillsammans med mjukstängningsanordning på alla skåp och lådor. Vinden och klädkammare har rensats, vi har äntligen fått internet via fiber som drogs in i mars. Priusen har lagats och ombesiktigats och passaten är nu inne på verkstad över helgen! Det är på rätt väg i vårat lilla kaos :)

Det bästa av allt är att Theo under denna hemmaperioden blivit helt blöjfri dagtid. Han har blöja på natten endast, och den är ofta torr när han vaknar om vi inte tagit lång sovmorgon. Han säger inte ens till utan går själv till toan och står upp o kissar, sötaste nånsin!!




Kämpe

Mina små hjärtan.. Och min stackars man! Idag var jag tillbaka på jobbet, medan Sebastian fick ta hand om vabbandet. Som jag förstod det på förtvivlade sms och härligt skrikiga inspelningar från hemmakaoset, så var det inte nåt vidare harmoniskt. Med två barn med RS virus och en man som inte mår helt okej, kan det inte bli annat än jobbigt. Theodor är nu värre däran än Lova. Han är så hes stackaren, låter som en svag kråka. Otroligt ihållande är det här iallafall!!

Lilleman vaknade nyss av sin hosta och kom ner till oss, men när jag skulle lägga honom i min säng o söva om honom började han gråta för han ville ju ligga inne hos Lova i deras gemensamma säng. Hjärtat smälte!!

Idag får vi förhoppningsvis en till liten "kusin" i familjen då Charlie ska bli storasyster (blir egentligen sebastians kusin). Vi håller alla tummar, men tråkigt är det ju att inte kunna hälsa på när liten plutt tittat ut. Snosa bebis är ju såå mysigt. 




Framsteg

Jag ser skillnad på vågen! Och måtten rör sig nedåt. Jag vet ju av erfarenhet att det går snabbast nedåt första veckan. All bunden vätska ska ut och jag kissar som en flodhäst dag och natt! Resultaten från första veckan kommer på måndag! Heja heja 




New in

Lilla sjukling har fått ny mössa med matchande halsduk, och sen en ny fin klänning sydd av bästa Elin på Heppdesign! Såå nöjd! 





Lilla älskling



Lilla hjärtat, RS virus som härjar med din lilla kropp. Låt det snart vara över..


True

Så här funkar det i vårat hushåll :)




November = nya tag

I september började jag jobba heltid igen efter många års uppehåll. Sedan dess har jag inte hunnit träna en enda dag. Jag har inte vägt så här mycket på två år (och då var jag stor!!). Så november blir min kick off månad till ett hälsosammare liv. Inte för att jag äter osunt på något sätt, men jag måste ha bättre rutiner när jag arbetar. Exempelvis så äter jag aldrig frukost, sen blir lunchen alltid mer eller mindre stressad om den ens hinns med. Väl hemma är man ju hungrig efter att ha varit vaken sådär 10-12h vaken utan ett ordentligt mål mat. Jag har vägt och mätt mig, för att se hur mycket jag kan ändra på en månad! Stay tuned..




Ny vecka, ny månad

Hej november! Nytt internet, nya utmaningar. I helgen har vi varit i Åmål och firat halloween med två krassliga barn. Vi trodde inte att dom skulle vara så dåliga, utan att dom bara va hängiga natten innan vi åkte. Men ack så fel. Lova har varit ett litet monster. Feber och hosta som tär på hennes ork och energi, gör att hon inte precis är lättaste barnet att ha o göra med. Theo hänger glatt på, men även han febrig och hängig och misstänkt go i magen. Stackarn kämpar med att hinna till toan nu när han inte alls vill ha blöja på sig. 

Anyways, helgen har ändå varit väldigt mysig! Barnen klädde ut sig, och det blev halloweenkalas hos mormor Gun med största delen av släkten. Imorgon blir det vab för min del, men veckan var iallafall tänkt att spenderas på Lidl Redbergsplatsen. Fram till v49 är det där jag ska hålla hus, men som det ser ut nu blir det bara totalt några dagar, då jag behöver vara på linnegatan istället. 


Vincent & Theo har tjuvat en stor godispåse som dom i tystnad kalasade på i hallen!


Sebastian karvade årets pumpa:

Och Theo hjälpte mormor att förbereda middagen!





RSS 2.0