Varm i hjärtat

Idag har vi grejat lite hemma. Fått ordning på pyntet och installerat en kattlucka i tvättstugan. Katterna vill hittills inte använda den men det ska det nog bli ändring på :)

Vi hälsade också på Eivor & Bengt tillsammans med kusiner och farmor. Det var längesedan sist! Barnen busade för fullt och Eivor hade som vanligt dukat upp alla godsaker man kan tänka sig. Till mig hade hon inhandlat glutenfritt bröd och kakor. Hur underbart?? Att hon ens tänker tanken när hon är på affären, att jag får svullen mage av gluten. Man blir ju rörd!!

Vi fick också erfara hur det kan gå när barnen busar själva. Kommer ni ihåg att jag skrev att jag klippte håret på Sebastian igår? Det gjorde tydligen intryck på lova. Hon och Ebba hittade en sax och bestämde sig för att frisera sig själva och minsta kusinen Otto. Otto fick snaggad lugg och Ebba fick kortare partier i nacken. Lova klippte av sig en hel del hår, att döma av det hår vi hittade i rummet, men det syntes inte riktigt vart hon klippt. Kanske blivande frisör, vem vet. Arg blev denna mamman iallafall!!!




Här vare jul i stugan

Vilken mysig dag vi har haft. Jag gick upp med barnen när terroristen vaknade och Sebastian fick sova kvar. Vi tog en tur till pmg och köpte lite kabelfästen och slängde lite återvinning vilket barnen gillar. När vi fått pappan ur sängen griljerade vi julskinka, klädde granen och satte upp fönsterlampor. Barnen pusslade tills farmor knackade på dörren och då blev det smörgås med skinka och lussebullar. Imorgon kanske vi ger oss på att baka pepparkakor. 

Jag hann precis klippa Sebastians hår innan vi begav oss till mor och far för en mumsig middag. 





Fredagsfusk

Jag jobbade till 17 idag så när jag kom hem väntade trötta men glada barn. Vi fuskar med allt iår. Nyttiga lussebullar och julgranen på plats innan 1 december. Den står där klädd i sin ljusslinga och helt plötsligt är hemmet så mysigt! Vi plockade ner lådorna med julpynt från vinden och lovade barnen en riktigt mysig lördag. Pynta, pyssla och baka. Imorgon får ni se den färdiga granen, och kanske nåt recept om ni har tur. Jag ska prova på en ingrediens som jag aldrig tidigare använt! Hoppas ni haft en mysig fredag!


Recept granolabars

Här kommer "receptet" på mina granolabars jag gjorde i förmiddags. Tänk på att det funkar att ändra efter smak och vad ni har hemma. Jag använde det jag hade hemma och kollade inte så noga hur mycket, men typ såhär: 
OBS, dom är väldigt energirika så akta så ni inte äter för mycket :) 

Blanda i bunke nr1: 
2 mosade mogna bananer 
1,5 msk kokosolja
2-3msk jordnötsmör 
Vaniljpulver eller vaniljextrakt (valfritt)

Blanda i bunke nr2:
5dl havregryn
1msk chia frö
1dl hackade hasselnötter (eller andra nötter)
3-4 msk kakao (eller mer efter smak)
2msk kokossocker (eller stevia/sötströ)

Blanda ihop de båda bunkarna och ha sist i 3-4dl valfri hackad frukt: jag använde mig av:
- dadlar 
- fikon/aprikos (torkade)
- russin
- tranbär 
- katrinplommon 

Allt detta kan ändras på beroende på hur mycket energi du vill ha och vad du har hemma i skåpet. Personligen tycker jag det är godare ju mer nötter som är i. Viktigt är att smeten tillslut är något kladdigare än chokladboll-smet typ. Behövs det så fyll ut med mer havregryn för torrare eller mer mosad banan för kladdigare. Klä en rektangulär form i bakplåtspapper och tryck ut smeten. Baka på 180grader. Min hade jag inne ca 30min men jag gjorde i en mindre form så jag fick höga/tjocka bars. Enjoy!!





Sugen på gott

Jag är väldigt sugen på att baka dessa dagarna. Nu har jag återigen suttit och letat recept och inspiration till kommande nyttigheter, och klockan bara springer iväg. I dagarna får det iallafall bli saffrans-ostkaka, havrerutor med blåbär och kanske en härlig kladdkaka som efterrätt i helgen! Det ska vara roligt och gott att vara nyttig! 

Jag känner att jag är på rätt väg igen, efter att ha tappat motivationen ett bra tag. Det går bra på gymmet och jag har hittat en del övningar bland annat med skivstång och vikter, som tar precis på de rätta ställena. Sebastian tränar och äter bra och hela livsstilen här hemma andas hälsa. Vi äter protein och en stor sallad till middag varje dag, förutom idag efter en jobbkväll. Det fick bli hemmagjorda köttbullar och pasta av vita bönor. Även torsdag och fredag blir det jobb för min del, men hoppas hinna baka lite ändå :) 

Vacker dag

Måste bara dela med mig av denna vackra utsikten över landvettersjön. Så spegelblank att de va svårt att avgöra vad som var vatten! 



Recept

Äntligen ett gott recept på nyttiga lussebullar. För min del behövdes det, inför julfika på förskolan och hemma vid advent. Goda och saftiga! Jag gjorde utan stevia men i efterhand ångrar jag det. Lite sötare hade varit gott. De smakar som vanliga lussebullar fast grova liksom. 

1 pkt jäst söta degar 
4dl osötad mandelmjölk (eller valfri mjölk)
13dl fullkorn dinkelmjöl
1/2 dl kokosolja
4pkt saffran 
Lite mer än 1/2 tsk salt
5msk agave sirap
2dl kvarg 
1ägg + 1ägg till pensling
4msk kokosmjöl
1msk fiberhusk
En nypa vaniljpulver 
(valfritt) 0,75dl stevia/kokossocker

-Smula jäst i bunke. 
-Smält kokosolja i kastrull, tillsätt mandelmjölk och saffran. 
-Värm till 37c och blanda med jästen lite i taget till det löst sig. 
-Tillsätt salt, agave, kvarg & ägg rör tills de inte finns kvarg-klumpar kvar.
-Tillsätt kokosmjöl, fiberhusk, vaniljpulver och eventuell sötning  och rör om. 
-Tillsätt sedan mjöl lite i taget tills det blir en ganska kladdig deg. 
-Jäs under duk 50min. 

Dela sedan degen i 4 delar. Knåda och dela varje 4del i 8 delar =32stycken.  Jäs under duk ytterligare 30 min. Pensla m ägg och in i ugn 6-7min 250grader. 


Baka baka liten bulle

Idag ska jag och mina troll till mamma och baka lussebullar. Jag ska försöka hålla min snoriga näsa från degen och låta dom andra sköta knådandet, men innan dess ska jag baka lite här hemma. Lussebullar utan socker, smör och vetemjöl. Ååå så spänd på resultatet!!



När katten är borta

Dansar råttorna på bordet. Idag hade Sebastian kvällsmöte och därför passade vi på, på lovas begäran, att bjuda hit Oskar. Lax och god sallad, lek och bus. Skönt för mig som fick laga mat ifred när de andra lekte kurragömma. Till efterrätt fick barnen resterna av sina godispåsar och jag svängde ihop godaste kvarg/keso chokladbollarna. Mumsfilibaba tror jag äter resterna nu! Ni får skriva om ni vill ha receptet :) 







Villkorslös kärlek

Barnen har verkligen människor runt sig som älskar dom och som dom älskar tillbaka. Man märker så väl hur dom beter sig annorlunda med vissa. Idag kom Bahar förbi en stund för att säga hejdå på ett tag. Visst är vi glada för hennes skull att nya möjligheter öppnat sig i London, men det är ändå jobbigt att säga hejdå. Barnen lyser upp, springer till dörren och slänger sig i famnen. Kramas och gör sig till. Det värmer i hjärtat att se hur mycket kärlek dom delar med sig av. 






Lördagstapas

Nu ligger jag i sängen och snuvar och snörvlar efter en mysig kväll med vänner. Tapas blev det, vilket inte är helt vanligt hemma hos oss. Mini-burgare, kycklingklubbor, potatiskaka, skinka, salami, baconlindade dadlar, oliver, bruchetta och lite mer smått o gott. Gott och trevligt och barnen lekte bra. Lova är så söt för hon vill så gärna titta på bröllopsfilmen när vi får gäster. Även i förmiddags när Carl och Sofia kom på fika så ville hon visa dom filmen. Gullunge! 





Trappor från helvetet

Träningsvärken jag har är inte av denna värld. Gå i trappor är ren plåga! Rumpa och ben! 

Imorgon ska vi ha lite tapasmys med vänner. Det ska bli riktigt mysigt faktiskt, även om det kändes något mer panikartat igår när vi hade tvätt över alla golv och sängar! Numera tränar Sebastian en stund på kvällarna så ikväll har jag sytt lite. Jag har provat att göra nya mönster och jag är själv ganska nöjd. Visar bild imorgon om de små vill ta på sig kläderna :) nu är det sovdags och jag ber till John blund att låta barnen sova liite längre än 06 imorgon! Natti natt

I hälsans tecken

Thailand om exakt 6veckor! Dags att verkligen tänka över kosten och sluta fuska. Det blir mycket nyttigt bakande och väl planerad mat. Här är några av mina viktigaste ingredienser som jag tycker att alla borde ha hemma: (färska dadlar också men dom fotade jag inte)



Tranbär utan tillsatt socker!! Det är väldigt svårt att få tag på då "vanliga" innehåller typ lika mycket socker som faktiska tranbär. Dessa finns på vitaminvaruhuset.se fraktfritt och är såå goda. Skulle kunna äta dom som godis, men istället har jag dom på fruktsallad, i joghurten, i råris och i mina granolabars & kakor. 


Strödadlar. Även dom från vitaminvaruhuset. Perfekt att ha på fruktsallad, joghurt eller vanlig sallad!



Cacao nibs är hackade kakaobönor, ger crunch och smak till de flesta kakor eller på joghurt/kvarg. Samma burk finns med råkakao som är bättre än vanlig kakao!


Kokosolja = ett bättre fett-alternativ. Att steka i & att baka med! De flesta recept innehåller detta. Kommer i fast form men smälter fort. Hittas i de flesta mataffärer. 

Denna köpte jag lite för skoj skull. Karamell sirap utan socker eller kalorier. Sött och gott när man behöver det, på pannkakor till exempel. 


PB2 är som det står, pulverform av jordnötsmör. 85% mindre fett o kalorier. För oss som älskar jordnötsmör! Brukar ha de på proteinpannkakor och över gröten. 



Stevia/sötströ är sötare än socker fast utan kalorier. Används i bakning och ersätter allt vanligt socker. Jag är dock lite reserverad till att använda för mycket, det smakar väldigt sött. Sweetdrops är nog det jag använder mest. Med vanilj smak. I all glass jag gör, blandat med kvarg eller grekisk joghurt och massa annat! Finns på vitaminvaruhuset.se



Nyttigheter

Imorgon tänkte jag fota och visa er alla ingredienser jag använder när jag bakar och lagar mat. Jag minns att jag var så irriterad i början när alla nyttigare recept innehöll så mycke ovanliga saker som man annars inte har liggande hemma. Hörs imon!



Liten man med många ord

Min allra minsta (eller åtminstone yngsta) kärlek börjar bli så stor. Han pratar långa meningar och man kan kommunicera med honom helt nu. Så sött så jag smälter. Nyss när han satt i soffan med oss så sa han "alfons (altens) sitta Theo knä" "Theo klappa krama alfons". "Mamma hitta hajen borta (favoritleksaken)". Han va på övervåningen och grejade när vi skulle äta, ropade ner honom och frågade vad han hade gjort. Fick till svar: Theo kissa toan, byta blöja. Gullungen min 



Hemma i stress

Vi har haft en underbar vecka i Egypten med familj och släkt. Lagom varmt i både luft och vatten. Hotellet var otroligt fint och lyxigt och personalen barnkär. Perfekt resmål för barnen ifall man inte har något emot att spendera dagarna på allinclusive hotellet eller vid havet. Byn utanför var ganska sunkig och lite smutsigt. Inte så mycket shopping heller mer än typiska souvenirer. Men som sagt på hotell och strand var det perfekt! Lyckliga och trötta barn längtar redan efter nästa resa, precis som jag gör! Imorgon ska jag ringa Finnair och se till att 14h flyget till Bangkok blir så bekvämt som det går. 

Övrigt så missade jag hela första veckan av min kurs eftersom jag inte hade tillgång till internet. Plötsligt har jag tenta på fredag. Jag måste helt enkelt plugga ihjäl mig fram tills dess!! Natti natt 






Dåligt wifi

Här finns knappt wifi så mobilen ligger på rummet hela dagarna. Vi har det helt underbart och barnen är överlyckliga. Dom trivs verkligen och varken maten eller värmen har varit nåt problem! 







Dålig sömn

Klockan är  01 och om fyra timmar ringer väckarklockan. Egypten here we come! 

Just de, jag skulle ju berätta om skulden.. Det får bli en sammanfattning för ögonen orkar snart inte vara öppna. 

Jag har varit mammaledig och tjänstledig för studier i 3,5 år. Jag började jobba igen i september och då framkom att Lidl under dessa åren betalat ut små summor med lön och ersättning som jag inte var berättigad till. Jag upptäckte inte detta eftersom jag under perioden skulle ha lön i form av föräldrarlön och semesterutbetalning, och jag kollade inte på mina specar särskilt noga. Summan blev tillslut en skuld på ca 24,500. Jag är inte den enda som råkat ut för detta, utan även kollegor har varit med om samma sak. Skandal! Iallafall vill Lidl självklart ha tillbaka dessa pengar, och kvittar då min intjänade lön mot skuld utan min tillåtelse. Det är olagligt! För att göra lång historia kort och inte gå in på känsliga detaljer (i övrigt bryr jag mig inte om att jag "avslöjar" lidls beteende, dom får stå för den skit dom gör). Jag överklagade skulden och det har blivit många turer fram och tillbaka med olika lönechefer och även jurist. Resultatet blev att jag betalar tillbaka 4000 av de 24,500 som jag var skyldig. Behöver jag säga att jag är nöjd? Helt sjukt! Jag har lärt mig så otroligt mycket om mig själv och hur man står på sig. Att som privatperson sitta och argumentera med en utbildad jurist om lagfrågor, praxis, rätt och fel, utan att vika sig har varit otroligt lärorikt!! Inledningsvis överklagade jag via brev, som älskade Bahar hjälpte mig med.  Det får bli en brunch på stan för att fira detta bara hon och jag! 

Inflames

Precis hemkommen från 12h pass på Scandinavium. Mycket trevligt måste jag säga. Markus var nere från Stockholm och förutom de som var allra fullast så var även kunderna väldigt trevliga. Ger mig själv och mitt ego en klapp på axeln när två personer försökte köpa mig under kvällen, trots att jag var omringad av 5 stycken fräscha 20åringar :) jag får berätta om skulden imon, nu måste jag bums i säng!

Däcka!

Idag har jag fotat 6st ettåringar.. Behöver jag säga att jag är lite slut i huvudet? Jag hoppas att jag ska hinna fixa bilderna snart men imorgon jobbar både jag och SEB på Scandinavium, och vi åker tiiiidigt måndag så tiden är knapp. Imorgon ska jag berätta resultatet av min skuldstrid mot min arbetsgivare som idag blev avgjord! Natti natt gottfolk



Inte okej


Jag var på vårdcentralen igår för att vaccinera barnen med twinrix inför Egypten och Thailand. De tog en spruta även för 4 veckor sedan. Denna gång gick inte alls som jag tänkt. Lova ville att Theodor skulle börja och det gjorde han. Sköterskan verkade osäker, men äldre och erfaren så det var bara konstigt. Hon stack in hela nålen onödigt sakta. Sen lät hon den sitta medan hon halvt fräste åt Theo att de va inte så farligt. Sen började hon gräva runt med nålen i hans arm och liksom vred och snurrade samtidigt som hon tryckte in vaccinet. Jag försökte i panik hålla honom stilla men han hade så ont så jag trodde faktiskt han skulle tuppa av. Sån otrolig panik i ögonen och han skrek så högt lungorna förmådde. Hon tar sedan ut nålen och den är helt böjd och sne pga hennes hantering. Hon verkade få lite panik eftersom jag såg det, och försökte vifta bort det hela. Men hon uttryckte ändå "oj hjälp hela nålen böjde sig visst". Han slutade gråta tillslut och stackars lova var helt förstörd. Jag fick ta av hennes jacka med våld och hålla fast henne.  Båda barnen var otröstliga och det hjälpte inte alls att välja vad dom ville på Ica, inga mutor funkade. 

Jag tycker att hela hanteringen var fruktansvärd och inte kunde människan ha vett att be om ursäkt eller förklara sig. Nej då hon var bara irriterad och fräste på barnen som var ledsna och tydligen grät lite för högt. Efter att pratat med mamma gick jag in på vårdcentralen, fick prata med chefen och gjorde sedan en anmälan till deras interna utredning. Jag fick det även skrivet i hans journal att det gått till på fel sätt. Hoppas kärringen inte utsätter fler barn för detta




Bästa receptet

Saftig, lagom kladdig och rinnig chokladfondant som tillagas på 45sec med endast 110kcal, kan det bli bättre?? Den här var så god så jag var tvungen att göra ytterligare en till mig själv och en till maken. 

2msk malda havregryn och hasselnötter 
(Hälften hälften i en mixer och använd 2msk av mjölet som blir)
2msk kakao
1 tsk kokosolja
1,5-2msk steviaströ/sötströ
1/2 tsk vaniljpulver
1msk mjölk av valfri sort
1/4 tsk bakpulver 
1msk äggvita

Blanda ordentligt i en bunke, häll sedan i en kaffemugg. Sprinkla choklad-nibs på (valfritt) och sen in i micron högsta volym 45sec. Kan behöva några sekunder till om man inte vill ha så kladdig. Såå gott och endast ca 110 kalorier beroende på vilken mjölk man väljer och hur mycket hasselnöt som är i mjölet. Galet gott och mäktigt! Jag va tvungen att hugga in innan jag tog en bild, ursäkta det dåliga ljuset. 




En vecka kvar

Om en vecka lyfter vi mot Egypten. Jag har ännu ingen resfeber men dock lite panik inför packningen. Vad packar man till två barn, varav en med blöja? Man vill ju definitivt inte missa något. Kläder, välling, blöjor, solhattar, leksaker, böcker med mera med mera. Får suga på den karamellen några dagar till. Nu måste jag sova så jag orkar upp tidigt och jobba! 









Ännu en helg bakom oss

November, huua va fort de gick. De va ju förra veckan jag höll på som en tok med att planera bröllop?? Denna helgen blev ändå väldigt lyckad, trots att jag jobbade både fredag kväll och lördag mitt på dagen. Vi var bortbjudna till mamma och pappa på Halloween-middag. Eller som lova sa "spök-kalas". Hon hade rätt för när vi knackade på möttes vi av två utklädda värdar med peruker och läskiga kläder. Vimplar, pumpor, tända ljus, skelett, spindelväv och spindlar i hela huset. Jag tycker att vi gör det till tradition helt klart! Barnen busade och höll låda och slocknade först efter plockmat, förrätt nummer ett och förätt nummer två. Det var inte svårt att få ner även middag och efterrätt då maten var så god, men mätt var jag hela söndagen efter kan jag lova!! 





Fredagsmys

Denna veckan blev det lite mer jobb än planerat, vilket gör att jag missar mina små troll några kvällar. Idag hade dom fredagsmys utan mig, men jag blev ersatt med kusiner och faster vilket förmodligen var hundra gånger roligare! Jag kom hem till vårt nya bord som Sebastian ställt upp. Tanken är att vårt underbara stora runda bord ska bli utebord på somrarna och innebord på vintrarna (förutom denna vinter då vi genast vill inviga det nya). Man behöver lite ombyte i hemmet. 

Det var iallafall otroligt härligt att sitta mitt emot varandra, med tända ljus och hög mysfaktor. Vi åt en delikat sallad med lite roliga saker:
Balsamico (och honung)
Chèvreost
Russin
Äpple
Sharon
Avokado
Rostade linser
Valnötter
Och gurka, sallad, tomat paprika förstås

Det blir en kanske ovanlig men väldigt god kombo med söta russin, mild Sharon (smakar typ som mango), syrligt äpple, knapriga linser och valnötter, och smält god ost med balsamico. Prova själva vetja!!




OBS lampan över bordet ska centreras och flyttas 

RSS 2.0