Adelaide

Nu är vi framme i adelaide. Vi åkte 06,15 imorse och var framme typ 2 halv 3 med några korta stopp på vägen. Barnen var helt otroliga. Inte ett enda gnäll! Blev en glass som belöning. Väl framme hittade vi ganska snabbt lägenheten, i ett höghuscentralt i stan. Stan i sig verkar mysig, mindre än Melbourne. Eftersom det är långfredag så är det mesta stängt och säkert lugnare än det brukar vara. Lägenheten var både stor och fin! Två ordentliga sovrum, två badrum, kök och vardagsrum och balkong! 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


Om jag ändå..

Om jag ändå hade typ 10 resväskor att ta hem härifrån. Hade shoppat varje dag! Idag var jag och barnen en sväng för att kolla skor. Theo fick nya svarta sneakers för 65:-, Ellis fick snygga vita mjukare skor för 50;- en pyjamas i jättefin kvalitet för 70:- och en massa pysselböcker inför resorna framöver. Det finns verkligen fynd att hitta! Lova valde en klänning till mig för nån vecka sen. 35:- kostade den 😂 såklart finns det massa dyrt också men man kan hitta guldkorn billigt. Såklart har jag köpt en underbar vintermössa till Ellis. En mössa till skadar inte. En finklänning till mig, hoppas bli inbjuden på festligheter eller kanske bröllop så jag får använda den bara 🙈 Sebastian har köpt snygga vita sneakers för 150:- med mera med mera.  Imorgon när tuppen gal åker vi mot adelaide och förmidligen mera shopping! Får visa bilder när jag kommer ihåg att fota sakerna!


Sol

Idag har vi äntligen haft värme igen. Vet att det låter sjukt att säga när det är vargavinter i Sverige. Men det har varit ruggigt och kallt senaste dagarna. Vi har för första gången suttit inne och ätit frukost lunch och middag. Men idag blev det återigen 30 grader varmt och ingen blåst. Underbart! Däremot satt vi inne och spelade kort. Barnen är riktigt bitna och vill helst spela hela tiden! 

Vi lägger alltid ut filtar och kuddar på gräsmattan så att Ellis kan krypa runt och Lova kan öva sig på att stå på huvud och på händer. Det är desto jobbigare med en lillebror som gärna vill vara i centrum av allt hela tiden. Han börjar dessutom bli väldigt snabb på att krypa! Idag kröp han fram till mig, ställde sig upp och släppte händerna självmant. Han såg lite chockad ut själv när han stod där, innan han ramlade på rumpan. I helgen ska jag kolla på skor till honom tänkte jag. 

Till kvällsmat tog vi picnic och gick till lekparken i kvällssolen, Såå skönt. Men lova var grinig för att hennes händer fortfarande är såriga och hon kunde inte leka som hon ville. 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


Envisheten

Lova har börjat träna här hemma. Såklart blir hon influerad av oss, men vi försöker att inte smitta av oss mer än att det är hälsosamt att träna och vara stark är bra. Muskler är bra. Bra mat ger bra näring till musklerna. Hon tittar på hur jag tränar och apar efter. Hon gör squats, plankan, tränar armar och försöker göra utfall. Hon vill träna med vikter och skivstång men där har vi sagt nej, förutom väldigt väldigt små vikter. Iallafall.. hon är envis. På lekplatsen idag svingade hon sig i monkeybarsen och var väldigt glad när jag blev imponerad av hennes styrka. Så hon fortsatte, och fortsatte. Vände om i luften och gick tillbaka igen utan att stanna utan bara svingade runt sig liksom. 21 gånger. 21 gånger i rad?! Galna unge. Så ikväll har hon haft svårt att sova. Händerna är såriga och stora blåsor och öppna sår. Tog en bild precis när hon hoppat av. Det blev mycket värre en stund efter med var och vätska. 

Hon är stark, men ändå så mentalt svag. Lik sin far, har hon ont är hon döende och det är Såå synd om henne. Men jag håller med, såna sår gör ont. 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


Matvraket

Så här glad blir bebis när han får se en klämmis: 

(null)

Vi var ute och åt lunch idag, fast bara familjen. Sofie och Adam sov. Sofie var vaken ungefär 1h totalt på detta dygnet. Rekordsov som bara hon kan. Jag skulle äta en "breakfast sallad" med quinoa, halloumi, avokado och annat gott, men den var slut. Så det blev en "superfood salad" istället. Under det gröna gömmer sig stora bitar av rostad sötpotatis. 

(null)


Helg

Nu är det helg igen. Galet. Lite ångest. Tiden bara rinner iväg ju?! Sebastian skulle kommit hem onsdag kväll först. Det slutade med att han åkte från Melbourne på torsdag till en annan stad där han mötte upp Adam och åkte till Canberra. Dom va framme mitt i natten och skulle tälta. Det slutade med att dom tog sina två sovsäckar och sov på marken under bar stjärnhimmel. Tills en possum väste precis brevid dom. Så dom sov i bilen.. Adam hämtade hem sin älskade motorcykel och hem kom dom mitt på dagen på fredagen. 

Sebastian fyllde år torsdag så vi firade med en tacosmiddag fredag kväll, med mint-oreo-cheesecake till efterrätt 😍 av barnen fick han ett halvkilo m&m på roadtripen, av Sofie en hårprodukt och en klippning och av mig en plånbok. 

Idag har det åskat och regnat. Vi har hängt hos "the Jody" (som Theo säger) tillsammans med Adams bror och svägerska. Imorgon hoppas jag vi ska ut och käka lunch på nåt mumsigt ställe. Sen är de påskveckan liksom. Planera packning inför resan. 

Ps, Ellis ställer sig upp mot allt. Hela tiden. Imorgon ska jag se om det finns nån hjälm att köpa. 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


Vänner

Dagens promenad. T och missy sprang i förväg medan jag och lova satte Ellis i vagnen på promenaden. Hittade dom sittandes filosoferande framme vid vägkanten. Han älskar verkligen hundar. Nånstans vill jag tänka att hundar förstår honom på ett sätt som inte alla människor gör. 

(null)


Engelska

Här är lovas böcker hon har nu:

(null)

(null)


(null)

(null)


Barnlek

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Idag fick barnen ha min mobil bak i bilen när vi åkte hem ifrån lekparken. Kul med filter och massa skratt! 




I övrigt så håller vi mest på att planera våra två sista helger med Sofie och Adam. Sjukt! Ångest! Denna helgen blir ganska lugn. Firar sebastians födelsedag med antingen frukost eller lunch ute, möjligen tar vi husbåten till en fin restaurang och äter efterrätt. Nästa helg är påsk och då verkar det bli en roadtrip till Adelaide. Det tar typ 7h att åka så det är en bit bort. Vi har hyrt lägenhet och hoppas på bra väder!

Ja vad gör vi annars. Bebis kryper för fullt. Han är överallt. Ställer sig upp mot allt och ramlar och slår sig. Håren blir gråare och gråare. Barnen har "skola" varje dag. Lova börjar bli riktigt bra på att förstå engelska. Även Theo men han är lite lat. Han är däremot väldigt bra på att försöka även om han inte kan orden. "Adam can I fåo a choklad?" Lova har också väldigt bra böcker som vi hittat här, för att lära engelska. Idag fick barnen läsa svenska böcker inne, för de blåste en del. Theo läser bra, men det tar lite tid. Lova läser flytande utan hack men man märker att engelskan snurrar till de med svenskan. Hur man uttalar och ljudar blir lite ihopblandat ibland. Matten för lova går väldigt bra. Man märker att hon fattar det. Tänker i många och långa steg. Ställer upp svåra tal på papper och andra tar hon i huvudet. Det är väldigt intressant att höra hur hon tänker när hon räknar. Theo är som sagt lite lat. Helst göra labyrinter och korsord i pusselbok och måla robotar. 

(null)

(null)

(null)


Båtbarn

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


Idag tog vi båten längs floden till en lunchrestaurang. Det var lite blåsigt men det blev en rolig utflykt! 

Köttfritt?

Nu har vi varit i Australien i snart 6 veckor. Jag insåg häromdagen att jag inte ätit kött på hela den perioden, med ett enda undantag för en hamburgare på restaurang i Melbourne (fruktansvärt äcklig dessutom). 6 veckor utan kött alltså. Jag äcklas lite av att inte veta hur köttindustrin är här. Inte veta om djuren pumpas med antibiotika eller hur bra/inte bra dom har det. Så det har liksom kommit naturligt, självklart har det underlättat också eftersom Sofie och Adam (och Matilda) är vegetarianer. Barnen och Sebastian har fortfarande ätit kött men i mindre mängder än vanligt. Favoritlunchen för barnen just nu är en quinoablandning med tacosmak blandat med bönor. Även jag äter mycket quinoa, sötpotatis och tonfisk! 

Lekplats

Jag skrev häromdagen att jag skulle ta med barnen till en lekplats. Herregud vilken lekplats det var. Enorm! Vi var helt ensamma. Massa borgar och klättring, flera olika gungställningar, monkeybars, tinnar och torn. Barnen älskade det! Theo ramlade däremot ner från nån högre ställning och bet sig ordentligt i läppen. Han var ledsen i en minut sen sprang dom vidare. 

Idag har vi haft en hängdag hemma efter en sen kväll med besök av vänner igår. På eftermiddagen blev det molnigt och vi bestämde oss för att åka och bowla. Barnens första gång. Lova lyckades ju såklart göra en strike på första försöket, vilket oroade mig. Risken att hon skulle bryta ihop över mindre lyckade kast efter en sån start var överhängande. Men det gick bra. Hon krånglade med sina skor däremot. Kunde inte bestämma om det var bäst med för stora eller för små, för ingen passade. Men hon fick snällt gå fram till disken och krångla själv på engelska tre gånger. 
"Can i have one size bigger?" sa hon den lilla gullhönan. Då blev den ena för lös. Så hon gick fram igen och sa "do you have another? This to loose". 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
 

Och här är lovas senaste skapelse. Känguru, lama och koala. Jag måste säga att jag är imponerad!

Lova skapar

(null)

(null)


Lova har målat lite idag. En teckning till Tim och Tejana och deras hundar. Theo myser med missy i morgonsolen. Idag är jag trött. Väldigt trött. Barnen behöver stimuleras, så imorgon tar jag dom till en stor lekpark. Många onödiga konflikter har det varit idag och jag känner mig som en tjatmamma. Men men de känns säkert bättre imorgon. Sebastian kommer imorgon kväll dessutom, jag var helt säker på att det var onsdag imorgon men de är visst torsdag. 

Vardag

Nu var vi tillbaka i "vardagen" igen efter 2,5 veckor semester. Sofie har varit ledig, Matilda har varit här och Sebastian har varit med oss mycket. Nu jobbar alla igen. Jag och barnen kör på här hemma med skola och lärande lek. Vi kommer in i rutin igen även om vissa har lärt sig "det är alldeles för varmt ute jag behöver en glass". 

Idag har vi bara haft engelska i stort sett hela dagen. Vi varvar att prata med att läsa böcker och skriva, och spela på iPad. Lova önskade köpa en bok som heter Gruffalo, för den har dom i skolan tydligen. Men den är lagom lätt att förstå på engelska så det passade bra. Just nu är vi på en nivå där dom lär sig snabbt och vågar mer, när det är bara familjen iallafall. Dom har lärt sig tillräckligt för att kunna sätta ihop egna meningar vilket underlättar. Vi pratar bara engelska, men dubblar med svenska ord för att dom ska förstå ibland. Meningar dom säger är tex:
-Mummy (hur gulligt är de inte att dom kallar mig Mummy istället för mamma numera) can i have more milk please?
- when is Adam coming home? (Hundra gånger om dagen)
- I Wish We can have Tim and tejanas dogs. 
- can We jump on the trampoline please?
- look many cows on the green grass
- i saw a sign with a seaturtle
- can We play first and school later?
- Adam said We can play cards later

Däremot är dom väldigt blyga mot andra och vågar ibland inte ens svara på tilltal. Det måste vi jobba på. Däremot var jag grymt stolt att lova själv gick fram till en djurskötare i parken igår och sa "We think the white parrot is sick". Det visade sig vara en smart fågel. Det hade varit mycket besökare under helgen så hon tröttnade och grävde ner huvudet i sanden för att spela död. 

Helg

I lördags bestämde vi oss för att gå ut o festa jag och systrarna och Tejana. 

Tidigare på dagen var vi hos Jody och åkte paddelboards, åt lunch på båten och skyndade vidare hem för att gå över till Tejana med barnen. Hon och hennes man bor några hus bort och hennes systerdotter var på besök så vi ville passa på att låta barnen leka. Vi badade i deras pool och barnen badade även i jacuzzin. Det dracks lite öl och när det började bli kväll gick vi hem för att göra oss iordning. Sebastian och Adam hade då överraskat oss med middag och paraplydrinkar. Dom kan när dom vill!

Så, ut på krogen gick vi och många drinkar blev de. Tejanas man Tim och hans vän var också med. En mycket rolig kväll med många skratt!! 
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


Sköna dagar

Flera kvällar på floden har det blivit. Det är ju så roligt! Och vackert! Häromdagen vågade jag prova wakeboard och jag är sjukt stolt att jag övervann rädslan för vattnet. Eller jag är inte rädd, jag tycker bara det är väldigt äckligt med grumligt vatten där man inte har en aning om vad som är på botten. Jag tog mig upp på andra försöket, nästan på första. Idag var det sebastians tur. Han har åkt förut det syntes, lattjade och hade sig. Även Sofie, Matilda och barnen har åkt! Barnen älskar det! Idag hade vi med oss middag som vi åt på båten i solnedgången. 

Så igår va ju Matildas sista kväll. Men hon råkade boka en ny biljett hem på måndag istället. Helgen här lockade för mycket, vilket vi alla är otroligt glada för! Vi firade genom att gå ut och käka lunch på ett mysigt ställe. Quinoasallad med halloumi, avokado, pocherat ägg och mandel mm blev det för min del! 

Några fler från igår:
(null)

(null)

(null)


Och idag:


(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


Ligger efter

Det känns som jag ligger några dagar efter hela tiden. Jag har inte tid med telefonen på dagarna, mer än att ta kort. Så kvällarna skriver jag. Men det har blivit många sena kvällar nu när Matilda har varit här, så tiden har inte funnits. Ikväll kom Sebastian hem från Melbourne igen. Måndag är en röd dag här så det blir långhelg tillsammans. Vi har precis haft en liten avskedskväll för Matilda som åker hem imorgon tråkigt nog. Tim och Tejana kom över och i sann Christ-anda gick vi all in på plockmat. Väldigt mycket skratt! Barnen var uppe till efter 01, vi tände brasa och grillade marshmallows. Kommer verkligen sakna dom här kvällarna. Helt underbara. 

(null)

(null)


En tur på floden

Igår eftermiddag bestämde vi oss lite snabbt för att åka till Adams mamma igen för en tur med båten. Det tar ju lite tid att packa iordning tre kids, så när vi var ute var klockan redan 19. Matilda ville gärna prova wakeboard bakom båten och barnen ville så gärna prova kneeboarding. 

Theo var såå modig. Jag själv hade tyckt de var läskigt att ramla i och ligga själv o guppa mitt i en flod i Australien (även om de sägs att de inte finns farliga djur). Men han körde på. Skakade av kyla, det var lite blåsigt o kallt i luften så sent, men varmt i floden så när han väl satt på brädan o försökte så huttrade han ordentligt. Vi fick inte till starten riktigt så han åkte i gång på gång. Sen fick han ju ligga där o guppa tills vi vänt båten o åkt tillbaka. En gång höll han fast i repet när han ramlat så han åkte bakom båten  hängandes bara i snöret. Men han gav inte upp. Däremot så höll solen på att gå ner, så Matilda fick försöka istället. Efter ett antal försök att komma igång på wakeboarden så löste hon de galant. Det såg så härligt ut i solnedgången!! 
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)



Idag var vi ett besök på Fauna park igen. Denna gången med Matilda som inte var med sist. Vi fick gå in till koalan o klappa honom vilket var häftigt! Samtidigt kom en stor känguru hoppandes, och en som jobbar där sa att dom var snälla även om dom känns lite skräckinjagande när dom är så stora och står upp. Så vi gick fram och matade och klappade. Jätte häftigt för barnen! Han åt så fint ut händerna. Även denna gången förälskade sig kakaduan i Sofie. Det är den varianten av papegoja som finns vilda överallt, men denna är väldigt speciell. Vill bli klappad och gosar o klättrar upp i knät. Knasig!

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


Melbourne

Såå, morgonen efter bröllopet mådde vi alla lite sådär får jag väl erkänna. Jag har inte vanan inne längre. Men upp tidigt och packa in oss i bilarna för en roadtrip till Melbourne. De tog typ 4h att köra pga nåt vägarbete, men de gick ändå ganska smidigt. Måste säga att jag är sjukt stolt över mig själv att jag våga köra mitt i centrala stoorstaden med vänstertrafik dessutom! Vi hade hyrt en lägenhet som visade sig ligga väldigt bra, och dessutom var väldigt fin! Två sovrum, öppet kök och vardagsrum med två bäddsoffor och fin utsikt från balkongen. Vi hade i sann Christ-anda packat halva bilen full med mat och snacks. 

Kvällen spenderades (efter ett dopp i poolen) ute på stan med Matildas vän från Sverige och hennes aussi pojkvän. Mycket trevligt och god mat! Sen följde dom med oss hem, där det drinkades och spelades kort till 3 på natten. 

Morgonen därpå var det sol och 30 grader varmt. Eftersom vissa inte mådde så bra så tog jag och Ellis en morgonpromenad i staden. Jag vågade mig ut bland höghus och smågator och hittade hem lagom till att dom andra började vakna. En god frukost lagades och sen spenderade vi dagen på St Kilda beach. Väldigt fint vatten, och varmare än jag trodde. Riktigt gott! Ellis fick sin första dag i sand och saltvatten, vilket han verkade tycka var helt okej. Lite skeptisk till vågorna när han satt i vattenbrynet själv, men sanden var smaskig. Vi packade ihop när det började blåsa och gick upp på mysiga gator där vi åt glass och shoppade lite. Poolen i lägenheten lockade för barnen så vi badade innan nästa middag på stan. 

Söndagen var vi på Victoria market. Jag som älskar marknader!! Det var verklgen nåt för mig. Vi hann inte ens gå halva tror jag, så stort de var! Allt från kläder till prylar till mat! Theo fick köpa en egen drone, vilket nog var hans höjdpunkt på resan. Ja måste säga att jag älskar Melbourne som stad! Trodde jag skulle tycka det var brötigt, men det är Såå vackert och omhändertaget överallt. Alla gator pryds av fina rabatter och träd och stenläggningar och varje hus ser ut som lyxhotell. Parker och vackra vyer. Verkligen en favoritstad!

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


Bröllop

Oj här ekar det tomt! Förlåt, det har varit så fullt upp!

Bröllopet: det var såå roligt!! Vädret var perfekt, det var god mat och alla var glada och hade roligt. Lokalen var väldigt vacker och låg precis vid floden. Sofie var maid of honor så hon var där innan oss och satt vid honnörsbordet, men vi andra satt tillsammans och med andra roliga människor som jag inte träffat innan. Det blev ju några glas vin får jag ju erkänna, så det blev fnittrigt och glatt. Skrattade så jag fick ont i magen. Ett par vi satt med var Såå roliga och vi hittade verkligen varandra. Det blev dans och dansa gjorde vi ända tills de stängde. Fötterna skavde och hela jag var öm dagen efter men det var det värt! Lägger ut några bilder från bröllopet och imorgon ska jag skriva om våran helg i Melbourne!

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


RSS 2.0